Bebi pozicioner

Poneseni pitanjem kako konstruisati opremu koja omogućava bebi bezbedno ležanje i spavanje na boku i po potrebi grajanje stomaka, a bez opasnosti da se ona prevrne na leđa ili trbuh, čime se sprečava da prilikom povraćanja aspirisane tečnosti dođe do njenog prodiranja u gornje i donje disajne puteve, što po bebu može da ima štetne posledice , a da pri tome takva oprema bude pouzdana, laka, prilagodljiva različitim težinama i veličinama deteta i da bude jednostavna za održavanje higijene.

Dobro je poznato da u toku porođaja usled anoksije (osiromašenja, odnosno , nedostatka kiseonika ) dolazi do prevremenog disanja i apsorbcije sluzi, plodove vode, pa čak i mekonijuma u gornje disajne puteve novorođenčeta, u danima posle porođaja, a ponekad i tokom prvih nedelja, dešava se zato da dete povraća, prilikom čega može da dođe do zagušivanja gornjih i donjih disajnih puteva. Nešto slično dešava se i u prvim mesecima bebinog života, kada pri povraćanju mleka takođe dolazi do njegove aspiracije u donje disajne puteve. Pri prodiranju napred navedenih tečnosti i sluzi u bronhije, nastaje zagušenje njihovih lumena u pojedinim račvama ili čitavom stablu. obilna aspiracija dovodi do apneje ( prolazni prestanak disanja) a ponekad može da ima i tragične posledice.

Preventivni postupak koji je najčešće primenjivan i ujedno najefikasniji jeste da se u toku prvih nedelja, aspiracija pri povraćanju sprečava stavljanjem bebe da leži u bočnom položaju. Problem koji se pritom javlja ogleda se u tome da se dete, iako još uvek malo, spontano prilikom grčenja pomera usled čega može da se prevrne na leđa ili stomak. Ovo je sprečavano tako što su sa bebine leđne i stomačne strane stavljane rolne od dečijih prekrivača, peškira i slično. Ove rolne nisu se pokazale kao efikasne jer ih beba najčešće prilikom pomeranja razmakne ili što je još gore zgužva, usled čega se gubi podupiračka funkcija a posebno problem predstavlja i to što tkanine koje su bile urolane mogu da se rašire, i bebu prekriju, odnosno da se zgužvaju u predelu usta i nosa i tako smanjuje dotok svežeg vazduha.

pozicioner za bebe iz proizvodnog programa „baby shop-a sandra“ upravo omogućava bebi bezbedno ležanje na boku i istovremeno greje bebin stomak jer pamučni sastav materijala od kojeg je napravljen omogućava direktan kontakt sa bebinom kožom bez bojazni od iritacije i ojeda, s tim da se može koristiti i lako postaviti u dečije krevetiće kao i u sve vrste standardnih dečijih nosiljki, i njegovo korišćenje omogućava pritom bezbedno ležanje i spavanje bebe i prilikom transporta i tokom putovanja.

Prednosti u odnosu na slična tehnička rešenja koja se danas primenjuju:
- pouzdan za upotrebu jer beba jednom postavljena u bočni položaj ne može sama da se okrene na stomak ili leđa;
- omogućava neposredno zagravanje bebinog stomaka pomoću bebi termofora i u tom,bočnom položaju
- izuzetno lak za održavanje higijene
- lak za manipulaciju i univerzalan tj. prilagodljiv za sve veličine i težine beba.

NAPOMENA: Pedijatri preporučuju spavanje bebe na boku kao najsigurnije u prevenciji sids-a a upravo pozicioner omogućava potpunu bezbednost spavanja deteta u oba položaja na boku bez opasnosti da će se prevrnuti na stomak ili leđa.

MI SMO ZA OVAJ PROIZVOD URADILI ZAŠTITU ZA PATENT I DIZAJN U ZAVODU ZA INTELEKTUALNU SVOJINU U BEOGRADU.

 

Bebi pozicioner
Bebi pozicioner